Meme İncelemeleri

Meme İncelemeleri

Meme İncelemeleri

MAMOGRAFİ NEDİR, NASIL ÇEKİLİR ?

mamografinasilcakilir

Memeden geçen röntgen ışınları ile her iki memenin de üçer poz görüntüsü alınır. Memeyi sıkıştırmak için plastik tepsisi olan özel röntgen makinası ile çekim yapılmaktadır. Hareketsizleştirmek için memenin iyice sıkıştırılması iyi görüntü elde edilmesini sağlar. Baskı ile yayılan meme dokusu içerisinde olası tümöral gelişim daha iyi görünür hale gelir.

Mamografi teknisyeni ilave görüntü almak isterse huzursuz olmayın. Bazen teknik nedenlerden dolayı belirli bölgeleri daha iyi görüntüleyebilmek için gerekebilir.

Sıklıkla karşılaştığımız bir durum da hastaların farklı kurumlarda çektirdikleri mamografiler ile bize danışmak için gelmektedirler. Çoğunlukla bu durumda tarafımızdan ilave inceleme yapmak gerekebilmektedir.

Mamografilerinizi ne zaman ve nerede çektirdiğinizi unutmayınız. Yeni bir mamografi çekimi için başvurduğunuzda eski mamografilerinizi ve meme ile ilgili geçmiş tüm incelemelerinizi mutlaka beraberinizde getiriniz. Her memenin mamografik görünümü parmak iziniz kadar farklıdır. Dolayısıyla eski incelemeleriniz ile karşılaştırma radyoloğun tanı koyma sürecini çabuklaştırır.

MAMOGRAFİ ÇEKİMİ ÖNCESİ HAZIRLIK NASIL OLMALIDIR ?

MEME KANSERİ İÇİN BAŞKA TESTLER VAR MI?

mamografinasilcekilirEvet, meme kanserini tespit etmek için başka testler mevcuttur. Mamografi altın standart kabul edilir. Ama patolojik durumlarda ve yüksek riskli hastalarda mamografiye yardımcı yöntemlerden yararlanılabilir. Ultrasonografi (merkezimizde rutin yapılmaktadır), iğne biopsisi, meme MR gibi. Diğer başka yöntemler de günümüzde araştırma aşamasındadır. 

NEDEN GENÇ KADINLARDA MAMOGRAFİ İLK SEÇİLECEK YÖNTEM DEĞİLDİR?

İyi bir sebep olmadığı müddetçe, radyasyondan dolayı genç kadınlarda mamografi çekimi yapmamak daha iyidir. Ancak yeni gelişmeler sayesinde mamografi dozu çok düşüktür. Alınan radyasyon dozu yer ve gökten saçılma yoluyla maruz kaldığımız senelik radyasyon dozunun da altındadır. 

40 yaş ve üstü kadınlarda senelik tarama mamografisinin sağlık durumları elverdiği yaşa kadar sürdürülmesi tavsiye edilir.

SADECE YÜKSEK RİSKLİLER Mİ MAMOGRAFİ ÇEKTİRMELİ ?

Tek önemli risk faktörü kadın olmaktır. Meme kanseri gelişme olasılığı, kadınlarda erkeklere göre 100 kat daha yüksektir. Bundan dolayı her kadın yüksek risk taşımaktadır. Dahası, yaşlandıkça risk artar. 

Diğer risk faktörleri:

  1. Anne, kızkardeş veya kızınızda meme kanseri hikayesi
  2. Yoğun meme dokusu (ilk mamografiniz çekilene kadar memenizin ne kadar yoğun olduğunu bilmeniz mümkün değildir). Yoğun memelerde mamografi değerlendirmesi güçleşmektedir.

Daha az önemde risk faktörleri de şöyledir: hiç hamile kalmamış olmak, 30’dan sonra doğum yapmak, emzirmemek. Bütün bunlara rağmen meme kanseri olacağınızı önceden söyleyen bir yol yoktur. Herkesin başına gelebilir. Hatta erkeklerin bile. 

MAMOGRAFİ MEVCUT OLAN HER MEME KANSERİNE DUYARLI MIDIR?

Maalesef, hayır. %100 etkin bir yöntem henüz yok. Ele gelemeyecek kadar küçük veya yumuşak birçok meme kanseri mamografide görülür. Tarama mamografileri bunun için çok önemlidir. Ancak her kanser aynı şekilde davranmaz. Bazı tipler mamografide görülmese de ele gelebilir. Bunun için kendi-kendine meme muayenesi, doktorun meme muayenesi ve mamografiyi birlikte yapınız/yaptırınız. 

Mamografi çektirirken, radyoloğa elinize kitle geliyorsa mutlaka bildiriniz. Bu bilgi radyoloğun seçeceği inceleme türünü değiştirebilir. 

Yapılmış olan normal tarama mamografisinden bir müddet sonra elinize kitle gelmesi sizi doktora başvurmaktan alıkoymasın.

Mamografiler tüm kanserlere duyarlı değildir. Sekiz – dokuz kadından biri meme kanserine yakalanıyor. Bu kadar yaygın bir hastalık olmasından dolayı elimizdeki tüm silahları kullanmalıyız. 

TAM ALAN DİJİTAL MAMOGRAFİ VEYA KISACA DİJİTAL MAMOGRAFİ NEDİR?

Alışılagelmiş mamografiden farkı görüntülerin bilgisayarlı dijital teknoloji ile elde edilmesidir.

ACRIN DMIST çalışması yoğun meme dokusu olan kadınlarda digital teknolojinin faydalarını göstermiştir . 

DİJİTAL MAMOGRAFİNİN FAYDALARI NELERDİR ?

  • Radyasyon dozu önemli ölçüde düşmektedir.
  • Görüntüler dijital ortamda oluştuğundan çekim süresi daha kısadır.
  • Radyologlar dijital teknoloji sayesinde görüntü parametrelerini optimize etme olanağına sahiptir. Bu sayede ilave film çekimi, dolayısıyla ilave radyasyondan kaçınılmış olunur. 
  • Dijital görüntüler üzerinde çalışılabilmesi yoğun memelerde mamografinin duyarlılığını arttırmaktadır. 
  • Getirdiği bir başka yenilik de bilgisayar ortamında arşivlemenin yapılmasıdır.